Logga Tröja
Logga Tröja

LG Contractings historia

LG Contracting firar hela 20 år i år, 2021.

Ove Gustavsson, en av våra grundare och före detta ägare är fortsatt verksam hos oss på LG Contracting. Jag var såklart väldigt nyfiken på att höra hur allt startade, därför tog han sig tid för en kaffe och en pratstund.

Ta en kaffe du med, slå dig ner och följ med på resan om LG Contracting och Oves historia.

Som 17 åring jobbade den värmländska Ove på pappersbruket i Segmon, ett slitigt arbete med skiftande arbetstider. Efter att ha jobbat drygt ett år på bruket satte han sig ner en dag med sin barndomsvän, tillika pappersbruks-kollega och de sa till varandra att det måste finnas något annat där ute för dem.

På den tiden fanns det något som kallades för Nobelhäftet, en utbildningskatalog som gavs ut av Nobelgymnasiet i Karlstad. Sida efter sida i häftet med tänkbara framtidsvägar, hur skulle de välja sin yrkesframtid?

Med häftet, och alla möjligheter framför sig kom Ove och barndomsvännen på att det ultimata sättet att välja sin framtida karriär.

Det pålitliga och högst beräknande av verktyg, nämligen Ole, dole, doff. Så piff paff puff och fingret landade på rörmokare. Ja, det blir bra, tänkte Ove.

Ove var nu 18 år när han påbörjade den tvååriga utbildningen. Efter utbildningens slut blev han lärling och fick sen anställning som montör.

Väl på arbetsplatsen träffade han en rekokille vid namn Lennart Håkansson. De båda jobbade på samma firma i några år, tills de kände att det var dags för vidareutveckling. Ove och Lennart sökte sig till Katrineholm och började läsa till ingenjörer och tre år senare var de åter i rörbranschen. Först var Ove sprinklerkonstruktör på en konstruktionsavdelning i Örebro men snart ringde telefonen och de värmländska skogarna kallade hem honom. Ove blev hastigt filialchef på den rörfirma där han en gång börjat sin bana som lärling. Det var en tuff tid att komma in som filialchef, det var 90-tal och lågkonjunktur i Sverige och firman var en av de större i Värmland.

Att vara stora är ofta en fördel, men VVS företaget där Ove arbetade delades in i filialer med tydliga geografiska gränser vilket gjorde dem låsta. Ove ville ha frihet att jobba över filialgränserna, dessutom var han emot ackordssystemet.  Ove tänkte att det måste finnas en annan väg. Han hade vid det här laget jobbat så pass länge att han hade en gedigen insikt i branschen och en god kundkännedom. Han beslutade sig för att starta en ny typ av rörfirma i Karlstad och han gick ihop med en kollega för att skapa en firma som skulle hålla högsta klass.

”Vi skulle ha hög service, de bästa montörerna och fasta löner som låg i den övre gränsen av de marknadsmässiga lönerna”.

De var nytänkande och satsade på ledande montörer och deras kompetens- mer ansvar och möjligheter att växa för de ledande montörerna, och en ambition att jobba primärt mot företagskunder, kommun och landsting. Men det var ännu en sak som var viktigt och det var att de skulle ha roligt tillsammans. Att gå till jobbet skulle vara kul. De skulle satsa på roliga resor för alla anställda och det skulle satsas på att skapa en god laganda. Så skapades de då årliga resorna till Oslo vid 17.e maj och skidresor till Sälen med roliga aktiviteter och festligheter däremellan.

Det här företaget som skulle ha så mycket bättre montörer än de andra, som skulle hålla mycket högre kvalitet än de andra och som skulle ha mycket bättre laganda än de andra, kom att heta LG Contracting och 2001 slog de upp sina portar.  

LG Contracting var tidiga på partneringprojekt och fick snabbt flera återkommande kunder. När bolaget startades fanns inga konkreta mål men allt eftersom ville LG vara med i de stora byggena runt om i Mellansverige. Företaget växte organiskt, åren gick och LG Contracting var nu mera en stark aktör i branschen och medverkade i flera stora projekt. Våra grundare jobbade allt hårdare och de kände båda att det var dags för nya roller.

När Instalco tog kontakt och visade intresse för att förärva bolaget var det därför en perfekt lösning. Instalco kunde bidra med utvecklingsmöjligheter för bolaget, vilket ledde till att LG kunde ta nästa steg framåt och samtidigt öppnades möjligheten för Ove som nu kunde gå från att vara företagsledare till att stötta bolaget i en projektledarroll. Det blev en naturlig övergång för både Ove och vår andra grundare, som gick vidare i koncernen, medan företaget och allt som LG står för får fortsätta utvecklas och leva vidare med en driven och ambitiös VD, Patric Larzon, i täten.

Vad hände med den där Lennart kanske ni tänker nu? Jo, vi på LG ska ju ha de allra bästa, han är idag vår filialchef i Göteborg.  

Ove är stolt över LG´s resa och tycker att vi håller kvar i det som är viktigast, nämligen folket. LG har en viss stämning, vi har kul på jobbet och det är högt i tak. Vi kommer alltid fortsätta värna om folket, alla våra anställda på våra 6 filialer. Från våra lärlingar, till montörer, projektledare, VD och alla däremellan.  Vi alla på LG, är LG.