tingvalla-bandyplan.jpg
Tingvalla blir norra Europas störa isyta inomhus. Illustration: Karlstad kommun.

Värmeåtervinning i fokus i iskall inomhusarena

Instalcobolaget LG Contracting har fått uppdrag att göra VS-installationerna när Karlstad Kommun bygger om Tingvalla isstadion till en komplett inomhusarena. Fokus kommer att vara värmeåtervinning i alla delar av anläggningen.

Tingvalla isstadion i Karlstad omvandlas till en inomhusarena med plats för bandy, konståkning, ishockey, kälkhockey och allmänhetens åkning. Med två hockeyrinkar och en fullstor bandyplan blir det norra Europas största isyta inomhus.

Instalcobolaget LG Contracting är en del i ett partneringprojekt och ska utföra all värme- och sanitetsinstallation på uppdrag av NCC. Slutkunden är Karlstad Kommun som satsar på att fler ska få möjlighet att spendera tid på is - oavsett väder. Stommen för hallen är rest och hela projektet beräknas vara klart 2022. Redan till hösten 2021 beräknas bandyplanen vara klar för säsongsstart.

— Vi har en hög teknisk kompetens och bra resurser för detta bokstavligen talat stora projekt. Jag har själv åkt på bandyplanen sedan barnsben och det ska bli kul att se hur alla ska kunna nyttja banan framöver, fast den här gången inomhus, säger Filip Weber,projektledare på LG Contracting.

Ett stort fokus är och kommer vara återvinning av värmen som kommer från nedkylningen av isen. För att ha en så energisnål förbrukning som möjligt kommer den värme som bildas från kylanläggningarna som driver isarna att tas tillvara på för att värma de tempererade delarna av arenan och för att producera varmvatten.

En utmaning i det stora projektet har varit att återvinna värmen från nedkylningen av de stora isarna. LG Contracting har projekterat fram två system som kommer användas i isarenans system för värmeåtervinning.

Det första högtempererade systemet kan få fram 60-gradigt vatten som främst är tänkt att gå till varmvatten för att spola isen med. Det andra systemet arbetar tillsammans med en värmepump som lyfter temperaturen för att kunna använda till varmvatten i omklädningsrum och café.