dji_0006.jpg
Foto: Consto

LG Contracting installerar unik bergvärmeanläggning vid ny stadsdel i Upplands Bro

LG Contracting har fått i uppdrag att utföra vs-installationer vid det nybyggda området Tegelhagen i Upplands Bro. Projektet är igång och beräknas vara färdigställt till år 2022. Totalentreprenör är Karlstadbördiga företaget Consto.

Som på landet, fast ändå inte

Att det är fler och fler om vill flytta till Upplands Bro är inte så konstigt. Området är en lantlig idyll med närhet till både vattnet och skogen. Dessutom ligger Stockholm City bara en halvtimma bort med pendeltåget.

Vid Tegelhagen byggs nu en helt ny stadsdel; Brogårdsstaden. Här ska det uppföras 650 hyresrätter fördelat på 24 huskroppar. De byggs i en låg skala, mellan 3 och 5 våningar höga, vilket kommer att ge en hemtrevlig småstadskänsla. De första fyra husen kommer stå klara under 2020 och strax kommer den första inflyttningen ske.

Det är trevligt att vara med i detta spännande projekt där vi får vara med och utveckla området i Upplands Bro. Vi har tagit fram en unik lösning utifrån beställarens höga energikrav med extremt effektiva och kraftfulla bergvärmepumpar, säger Patric Larzon, vd på LG Contracting.

 Lägenhetshus med träfasad och balkonger

Unik, klimatsmart och energieffektiv bergvärmeanläggning

Att bygga klimatsmart och energieffektivt är något vi på LG strävar efter. Bergvärmeanläggningen i Tegelhagen är ett lysande exempel på en av våra innovativa idéer. Helt unik i sitt slag och bland de första som byggs i Sverige.

Själva anläggningen är specialbyggd i Italien med en mycket avancerad teknik. Den är helt skräddarsydd och optimerad för projektet. Pumparna är kraftfulla och kommer att stå för en stor del av energibehovet.

Det som också är väldigt speciellt är att vi här har ett annat köldmedie, som har ett lägre GWP och därigenom en lägre klimatpåverkan men högre effektivitet. Vi installerar också mycket större värmeväxlare med en underkylningsteknik som inte finns på standardvärmepumpar. Sammantaget gör det att vi får en mycket högre verkningsgrad och på det här sättet spar man 10–15% mer än en allmän bergvärmeanläggning.

Bergvärmeanläggning med cirkulationspumpar