enscape_2020-03-03-15-29-12.png
Illustration: Mondo

Karlstads mest exklusiva studentlägenheter – Lecab Plaza

Mitt emot Karlstads universitet bygger Lecab Fastigheter AB 259 nya studentlägenheter som fått namnet Lecab Plaza. Det kommer att bli exklusiva och moderna lägenheter där hållbarhet och miljö är i fokus. Projektet utförs i samverkansform, partnering, med ByggDialog där vi på LG Contracting är vs-entreprenör. Inför terminsstarten 2022 ska hela projektet stå klart.

En bit av New York i Karlstad

Lecab Plaza uppförs i två huskroppar om sju respektive 13 våningar, placerat vid det bästa läget på universitetsområdet. Det arkitektoniska uttrycket på byggnaderna utmärker sig från hur de flesta nya hus i området byggs. Här har byggherren istället hämtat inspirationen från stadsdelarna Brooklyn och Manhattan i New York.

Det lägre sjuvåningshuset med sin röda tegelfasad och sina höglandssvarta detaljer representerar Brooklyn, medan det vitputsade 13-våningshuset ska återspegla Manhattans högre mer flärdfullare byggnadsstil. Om du sett serien Vänner känner du nog direkt igen dig i arkitekturen.

Illustration över studentlägenheter Lecab Plaza

Illustration: Mondo

Studentliv utöver det vanliga

Lägenheterna som byggs är ettor och tvåor mellan 21–37 kvadratmeter stora, de kommer att vara premiumbostäder med hög standard på material och utrustning. Alla kök är exempelvis utrustade med ett riktigt kök, induktionshäll, ugn micro m.m. Dessutom, som picken över i:et, har alla lägenheter 1000/1000 bredband.

Med studentens liv och behov som utgångpunkt skapas bostäder som är mer än en vanlig studentlägenhet.  Här kommer det också finnas gemensamhetsytor som gym och studiolounge, samt en stor uteterrass högst upp på taket med utsikt över hela området. Lite som en hotellkänsla där studenterna kommer att bo på första parkett.

Hållbara, klimatsmarta installationer

I projektet är det ett stort fokus på att bygga hållbart och klimatsmart. Husen byggs som nära-noll energibyggnader med klimatsmarta skal, solcellsanläggning på taket och en specialanpassad bergvärmeanläggning. Projektet kommer också att byggas enligt Miljöbyggnad Silver.

Bergvärmeanläggningen är specialbyggd i Italien, skräddarsydd och optimerad för projektet. Det är extremt effektiva och kraftfulla bergvärmepumpar som kommer att stå för en stor del av energibehovet. Lecab Plaza blir den andra anläggningen av detta slag där vi på LG tagit fram systemdesignen.

Borrning av bergvärme

Foto: Här borras ca sex kilometer bergvärme

Samverkan och förtroendekapital

Lecab Fastigheter AB är ett lokalt förankrat företag som äger och förvaltar flera lokaler runt om i Värmland, utöver studentbostäder även har de också bilhallar, industri- och handelshus. De är måna om att skapa projekt som både är hållbara men som också ger ett mervärde till samhället. Att Lecab Plaza byggs i partneringsamverkan är därför inga konstigheter.

Vi har samarbetat med LG Contracting tidigare och det har fungerat jättebra. Samverkansprojekt ger en smidig arbetsprocess då det är ett öppet och ärligt arbetsklimat med engagemang från allas håll. Vi beställer en produkt och tillsammans med aktörerna arbetar vi fram det bästa för projektet, som ett slags förtroendekapital mellan alla parter, säger Johan Svedlund vd på Lecab Fastigheter AB.

Man i varselväst och vit hjälm utanför ett bygge