Kulturkvarteret – Örebros nya signaturbyggnad med fokus på hållbarhet
Örebro är en kulturrik stad både när det gäller bebyggelse och verksamheter. Hjärtat i stadskärnan är slottet, men finns också flera andra arkitektoniska landmärken som Riksbankshuset, Vattentornet och Wadköping. Varje år ordnas konstrundor, det finns en länsteater och flera museer. Kort och gott en stad laddad med flera spännande upplevelser.
Allt detta ska nu får sällskap av Kulturkvarteret som är ritad av Wingårdhs arkitekter. Byggnaden samlar en stor del av stadens kulturliv under ett och samma tak. Det ska bli en naturlig mötesplats för alla människor där exempelvis ursprung, kön, ålder eller utbildning inte spelar någon roll. I byggnaden kommer det finnas mycket att uppleva som exempelvis ett nytt stadsbibliotek, aula, kulturskola, gymnasiets estetlinjer, multiscen, Black-Box och restaurang.
Foto: Henrik Tagebjer blickar ut över multiscenen.
Foto: I det här rummet med den här vackra utsikten kommer det ges möjlighet till kreativt skapande.
Minskat klimatavtryck
Hållbarhet och miljötänk är något som verkligen är i fokus nu. Örebroporten Fastigheter har ett tydligt mål att skapa byggnader där klimatet sätts i förarsätet. Men vad innebär det egentligen att minska klimatavtrycket i detta projekt?
Jo, Kulturkvarteret kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad 3.0 nivå Silver. Ett miljöcertifieringssystem som underlättar och ger bekräftelse att man arbetar rätt med miljöfrågor. Konkret innebär det att byggnaden bland annat kommer ha en låg energiförbrukning, bra inomhusklimatet, god ventilation och bra materialval.
Vi har lagt mycket energi på att alla ska veta vad vi bygger och varför. I vårt fall utformar systemen så att de blir bra och energieffektiva men även så att förvaltningen under tid ska bli lätt att underhålla, utan att det blir för komplicerat, säger Mattias Hellman projektledare på LG Contracting.
Foto: Stora ytor med gott om plats för underhåll.
Stilrent uttryck på våra installationer
Vår platsansvariga montör Henrik Tagebjer säger han tycker Kulturkvarteret är ett spännande projekt. Han fortsätter berätta att här ser allt lite annorlunda ut än om man jämför med att bygga bostäder, där det mesta är likadant Det är tunga installationer, många system där tekniken är i fokus. I undercentralen är det mycket teknik och i byggnaden är det inte så många installationer som ska vara synliga för att få ett så rent uttryck som möjligt.
Foton: Några av våra installationer.
På Kulturkvarteret har det från början varit högt till tak, där varje person från projektchef till montör har fått göra sin röst hörd. Det har hela tiden varit ett givande och tagande där alla strävar åt samma håll. Då alla ser till helheten för projektet fås en större förståelse för varandra. Om det uppstår ett problem, är det inte ”mitt” problem utan vårt att gemensamt lösa, säger Henrik.
Foto: Henrik Tagebjer
2020-11-10