img_4025.jpg

Rotrenovering av Lötgårdarna i Karlskoga

Under våren 2020 påbörjades rotrenoveringen av det HSB-ägda bostadsområdet Lötgårdarna i Karlskoga. Det är ett omfattande arbete där 186 lägenheter ska renoveras. Arbetet är indelat i tre etapper och beräknas vara färdigställt under 2022.

LG Contracting i Karlskoga är rörinstallatör och renoveringen innebär att vatten-och avloppsledningar ska bytas ut samt installation av vvc. I lägenheterna ska också badrum och kök fräschas upp med bland annat ny wc-stol, blandare och tvättställ. Dessutom blir det nya radiatorer.

Vid rotrenoveringar stängs vattnet till lägenheterna av vilket innebär att det kan det gå några veckor, ibland ända upp till sex veckor, utan att de boende har tillgång till vatten. Därför finns det baracker med kök, dusch och toaletter på områdets gård.

VS-arbetet är viktigt, det blir svårt att få vardagen att fungera utan vatten. Det är först när man har varit utan man förstår vad bortskämda vi är med rent vatten i kranen. När vi gjort klart arbetet och de boende äntligen får tillbaka tillgången till vattnet blir de överlyckliga, säger Christoffer Eriksson platsansvarig montör på LG Contracting.

Rörmontör med svarta arbetskläder och hörselkåpor på huvudet. Han står i ett nyrenoverat kök och har ena handen lutad mot diskbänken.
Foto: Christoffer Eriksson, platsansvarig montör

Äntligen varmvattencirkulation

Tidigare har det inte funnits varmvattenscirkulation (vvc) i byggnaderna vid Lötgårdarna, men nu ska det äntligen installeras. Förenklat innebär vvc att varmvattnet som leder till tappställen i kök och badrum hela tiden cirkulerar. Vattnet som tappas ut i kranen är då alltid varmt.

Att installera vvc ger bland annat dessa fördelar:

  • Minskad vattenåtgång då vattnet inte behöver stå och rinna ett tag för att önskad temperatur ska uppnås.
  • Minskad risk för legionella då det inte ligger något ljummet vatten och svalnar i kranarna (just ljummet vatten kan medföra dessa bakterier).

Vår montör Janne Damberg berättar att på alla nya stammar har han installerat varmvattencirkulation. Just i det här projektet så anslöt han både vatten och vvc i krypgrunden.

Montör som ligger i en krypgrund och arbetar med rördragning
Foto: Jag gillar när det är lite krångligt, det blir en utmaning. säger Janne

Nya fina badrum  

En etapp är nu färdigställd och det blev ett rejält lyft av badrummen. Bilderna nedan visar wc-stolar på väg att installeras samt ett av de färdigställda badrummen med nytt tvättställ, wc, blandare och dusch.

Tre nya toalettstolar som står på en asfalterad parkering, i väntan på att bli monterade. I bakgrunden syns en tegelbyggnad.

Nyrenoverat badrum med grått klinkel och vitt kakel. Ny vit WCstol och vitt tvättställ. På golvet ligget en lila matta

Laganda framför allt

Som rörmontör är det ibland är det mycket som ska göras samtidigt och det kan då lätt kännas stressigt. Genom att fördela arbetsuppgifterna och ansvar mellan varandra har det medfört att en hel del av stressen minskat. Christoffer berättar att han har hand om badrummen och det administrativa arbetet medan Janne ansvarar för avlopps- och vattendragningen.

När det är stressigt underlättar det om man har bra kollegor runt omkring sig. Vi har det roligt tillsammans, säger Christoffer

I detta projekt är det en otroligt fin laganda, där alla oavsett yrkeskategori strävar mot samma mål. Stämningen vid Lötgårdarna är positiv och glad där man ställer upp för varandra. Genom att ha en dialog med övriga entreprenörer om vem som gör vad och när både underlättar det arbetet men ger också en förståelse för varandras yrken.

Gruppen är viktig, vi har samma typ av humor och skojar med varandra. Det är bra stämning även över yrkesgränserna, vi är ett gott gäng! säger Janne

Tre montörer i svarta kläder som står utanför ett rött tegelhus
Foto: Christoffer, Janne och Victor.