kullberska-k21-sweco.jpg
Illustration. Sweco

Installation av kylmedelskylare vid Kullbergska sjukhuset

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm ska bli ett modernt sjukhus som möter framtidens vård, projektet är en del av Region Sörmland och NCC:s storsatsning på partneringprojektet Framtidens sjukhus. Just nu pågår här ett flertal ombyggnationer samt ett nybyggnadsprojekt. Den största delen av uppdraget omfattar modernisering av de befintliga lokalerna, men det kommer även att uppföras en ny vårdbyggnad, K21, som rymmer vårdplatser, samt mottagning och MR-enhet.

Det är en teknisk utmaning eftersom sjukhusets funktioner i den nya byggnaden ska sammanfogas med den gamla. Då vårdverksamheten är i full gång under byggtiden är det av största vikt att ta hänsyn till både personal och besökare, med tanke på oförutsedda saker som kan dyka upp. säger Christian Lindell projektledare på LG Contracting.

Installation av 2183 kilo tungviktare

Vi planerar för att kunna skapa en energieffektiv byggnad vid Kullbergska sjukhuset, tillexempel har vi nu installerat en kylmedelskylare på taket. Enkelt förklarat så är principen att man tar upp värme från jorden med värmepumparna och ibland får man överskott på värme och då behöver den släppas ut. Därför installerar vi kylmedelskylare.

Vi tar även kyla från borrhålen och installerar kyla till K21 och några övriga delar av sjukhuset. Vecka 34 drar vi igång med installationerna i undercentralen och anslutningen av kylmedelskylarna på taket och det kommer beräknat att vara klart senare under året för provkörning. Vi lämnar över anläggningen till beställaren 2021.    

Att kylmedelskylare ofta placeras på tak beror på att de är väldigt stora, och i regel brukar det finnas gott om utrymme på just taket. Placeringen minskar också eventuella ljud inuti byggnaden. Vid Kullbergska kommer denna nu hjälpa till att skapa ett behagligt inomhusklimat året om.

Det är en riktig tungviktarpjäs som kräver särskild hantering och transport. Vikten på just denna kylmedelskylare är respektingivande. Hela 2183 kilo.  Att kunna lyfta strax över två ton är det inte alla som kan, vi har därför tagit hjälp av Tunghantering i Norrköping.

Kylmedelskylare som förbereds att lyftas upp på sjukhustak.
Foto: Förberedning inför att lyfta kylmedelskylaren.

Kylmedelskylare som lyfts upp i luften. Man ser den blå himlen med vita moln i bakgrunden. I vänstra hörnet är en man med hjälm och varseltröja som håller i et rep fäst mot kylaren.
Foto: Här svävar strax över två ton i luften. Vi hade tur som klarade oss ifrån regn.

Högst upp på taket lyfts kylmedelskylaren ned. En man i varselkläder står till höger i bild.
Foto: Kylmedelskylaren lyfts säkert ned på taket

Ovansidan av den vita kylmedelskylaren. Till vänster i bild syns huvudet av en montör som tittar upp i luften, han har en svart hjälm på sig.
Foto: Hm, kommer det en till snart undrar Niklas Radestål?

 

__________________________________________________

Region Sörmland bygger för framtidens vård.

NCC utför på uppdrag av Region Sörmland ett av de största byggprojekten i länet någonsin. Projektet genererar många arbetstillfällen och skapar tillväxt i regionen