img_9766.jpg

Nytt trygghetsboende i centrala Kil

Mitt emot Kils kommunhus togs under våren 2019 det första spadtaget för ett nytt äldreboende, ett så kallat trygghetsboende i form av en kooperativ hyresgästförening. Nu är byggnationen i full gång och det sju våningar höga huset börjar ta form. Byggnaden rymmer ca 30 lägenheter om ett, två samt tre rum ock kök som är anpassade för äldre personer behov. Det kommer också att finnas flera gemensamhetsytor samt en takterrass som alla har tillgång till.

Trygghetsboendet ses som en seniorbostad plus, vilket innebär att de är avsedda för målgruppen 65 år eller äldre som är för friska för ett särskilt boende men har ett ökat trygghetsbehov och socialt deltagande än de har i sitt nuvarande hem. Det nya boendet beräknas vara färdigställt under våren år 2020.

- Trygghetsboendet i Kil ett fastprisjobb där samverkan på plats genomsyras av många duktiga yrkes -hen på plats, och samarbete på alla plan. Även på tjänstemannasidan, tex som i detta fall när vs och vent -entreprenör hjälps åt att grilla en lunch till alla som är på plats. Det som slår mig när jag kliver in på bygget är att det är väldigt fin ordning. Välstädat och ordning och reda. Även det centrala läget mitt i Kil känns som välplanerat för dom äldre som ska bo i den färdiga produkten med närhet till alla bekvämligheter, säger projektledare Sven-Ingvar Gustavsson.

Kort om kooperativ hyresrätt:

  • En kooperativ hyresrättsförening är en ekonomisk förening som äger och hyr ut sina lägenheter till de boende.
  • De boende blir medlemmar i föreningen när de undertecknar hyreskontrakt.
  • Medlemmarna betalar en inträdesavgift vid tecknande av kooperativ hyresrätt och avgiften betalas tillbaka vid uppsägning.
  • Medlemskapet ger den boende möjligheter att påverka sin boendesituation genom att närvara på den årliga föreningsstämman.