Sjönära småstadsliv i Lusasken

Sjönära småstadsliv i Lusasken

2020-10-07

Har du hört talas om staden Lusasken någon gång? Värmlands näst största tätort med en rik historia som hamn- och marknadsplats. Under 1600-talet var järnhantering här en stor inkomstkälla, med Lusaskens perfekta läge vid Varnumsviken blev staden en av Vänerns mest betydande sjöstäder. Vid hamnen låg bojortar och väntade på att järnet från Bergslagen skulle transporteras vidare till Göteborg och sedan utomlands.

Bojortar var en skeppstyp byggda efter att just kunna transportera gods. Sjöfarten hade en stor betydelse för stadens tillväxt och invånarna ville ha en möjlighet att hjälpa de som hade det sämre ställt.  Genom att ordna en stor sparbössa kunde de skänka pengar till sjömännen som hade det knapert.

Sparbössan tömdes vid Lucia varje år och kallades Lusseasken. Senare har namnet omvandlats till Lusasken. Det är smeknamnet på staden Kristinehamn.

Vid Sannakajen möter nutiden sin historia

Vid området Sanna i Kristinehamn uppförs nu bostadsrätter med utsikt över ån Varnan. Sexton lägenheter som fördelas på två huskroppar kommer stå klara till hösten 2020. Vi på LG Contracting är vs-installatör. 

Nybyggda bostäder i vitt som ligger alldeles intill kajkant. Det ligger några båtar och guppar i vattnet och himlen är blå med några stora moln.

Foto: Nybyggda bostadsrätter.

Ett stenkast från bostäderna finns det en båtplats där man kommer direkt ut till Varnumsviken, som mynnar ut i Vänern. Tittar du tvärs över ån så ligger där ett skepp, en såkallad bojort, förtöjd. Det är Kristinehamns flytande stadsvapen, en hyllning till staden och dess historia.

Skeppet är en kopia av ett 1600-tals skepp och bär namnet ”Christine af Bro”. En påminnelse om sjöfartens betydelse för stadens framväxt. Här möter verkligen nutid sin historia.

Skeppet Bojorten i Varnumsviken. Hi,len är blå och det

Foto: Bojorten förtöjd.

Stor satsning på bostadsrätter

Området är en av de största satsningarna att bygga bostadsrätter i Kristinehamn på senare år, och intresset har minst sagt varit stort. Lägenheterna är energisnåla och har genomgående en hög standard. Bakom husprojektet står Faluhus som har sitt signum att producera både miljövänliga och energisnåla hus.

Vår platsansvariga montör Marcus Karlsson berättar att det är en bra sammanhållning över yrkesgränserna. De är en liten grupp där alla har ett positiv tänk och är lösningsfokuserade.

Jag arbetar som servicemontör på LG och det passar mig jättebra. Som servicemontör är det viktigt med social kompetens då jag träffar många olika typer av personer. Man blir en sorts människokännare. Arbetet innebär en frihet då jag själv planerar vad som ska göras och hur det ska utföras. Det bästa med rörmokaryrket är att man får röra på sig, ibland vara utomhus och få se många olika saker, säger Marcus.

Montör i svarta kläder som sätter värmerör. Han ler mot kameran

Foto: Marcus skjuter skenor som senare golvvärmeslingor ska läggas vid.

Två montörer i svarta kläder som står vid nylagda golvvärmeslingor

Foto: Golvvärmeslingor lagda

Det har varit ett bra samarbete med LG Contracting. Vi har gjort ett projekt vid Sannakajen tillsammans tidigare som fungerade väldigt bra. Vi har tagit med oss alla positiva erfarenheter från det projektet till det nya som vi nu bygger, säger Fredrik Josefsson platschef på Mörkvikens Byggservice AB.

Tre montörer står utanför nybyggda villor. Alla har svarta kläder på sig, himlen är blå-

Foto: Marcus Karlsson. Fredrik Josefsson och Victor Augustsson